BILETUL DE AVION CĂTRE AMERICA

Compania aeriană | numărul zborului | ruta zborului | ora decolării | ora aterizării | aeroportul de plecare

3,442 views

Este foarte important să mergi la aeroport cu 3 ore înainte de zbor, deoarece ai de parcurs mai mulți pași!

Când ajungi la aeroport, trebuie să mergi direct la ghișeul de check-in indicat pe panoul informativ, să te înregistrezi, să prezinți pașaportul și bagajul pentru “luggage control” – cântărirea bagajului. Atenție! Trebuie să ai grijă de ticketul de bagaj și de cel de îmbarcare (boarding pass), pe care o să le primești la ghișeu! Fii relaxat și urmează indicațiile primite de la personalul aeroportului. După ce treci de controlul de securitate, fii atent la panouri și mergi spre poarta de îmbarcare (Gate).

 

Cum ajung la / de la aeroport?

 

Înainte de a pleca spre aeroport, documentează-te despre modul în care ajungi la terminalul de plecări și care este ora de decolare.

Rezervă-ți timp suficient pentru a ajunge la aeroport, pentru a lăsa bagajul de cală, pentru a trece de controlul de securitate și pentru a ajunge la Gate! De exemplu: dacă zborul este din București, ai nevoie de minimum 3 ore; dacă zborul este din New York, ai nevoie de minimum 3-4 ore! Deci, ține cont de aeroport!

Orașele mari pot avea mai multe aeroporturi, așadar trebuie să te asiguri că mergi în direcția corectă, respectiv spre aeroportul unde se află zborul tău.

Cele mai multe aeroporturi au site-uri proprii, unde găsești informații despre transport public, parcare, orarul zborurilor etc.

Foarte multe aeroporturi mari și medii dispun de o infrastructură de transport public extrem de bine organizată. Majoritatea aeroporturilor oferă legături directe cu orașul sau mijloace de transport în comun ce leagă centrul orașului de aeroport. Aproape toate aeroporturile au în proximitate stații de autobuz, chiar la ieșirea din terminale. Când ieși din terminal, în cele mai multe cazuri, ai posibilitatea de a închiria o mașina sau de a lua un taxi din stațiile special amenajate.

 

Ce informații conține un Bilet de Avion?

 

Un bilet de avion trebuie să cuprindă următoarele informații: compania aeriană, numărul zborului, ruta zborului, ora decolării și aterizării în aeroport, aeroportul de plecare și cel de aterizare, terminalul, tipul meselor incluse, numărul de bagaje,  plus datele personale.

 

Atenție:

 

 • Boading Pass-ul este la fel de important ca un pașaport. Ai grijă să nu-l pierzi, deoarece ar putea exista o taxă costisitoare pentru reemitere!
 • Ghișeele de check-in se deschid, de regulă, cu 2-3 ore înainte de ora de plecare programată și se închid cu 40 de minute înainte de decolare.
 • Nu întârzia la check-in! În caz contrar, compania aeriană îți poate refuza îmbarcarea.
 • Pentru economisirea timpului, îți recomandăm să îți faci online check-in-ul pe site-ul companiei avia. De regulă, se deschide cu 24h înainte de ora zborului!
 • Biletele sunt electronice. Trebuie să le printezi doar ca info despre zbor, pentru tine!

 

Bagajele:

 

Atunci când îți pregătești bagajele, trebuie să ții cont de limitările impuse de fiecare companie aeriană, referitoare la dimensiunea, greutatea, numărul și conținutul bagajelor.

De regulă, ai voie să iei cu tine în avion următoarele lucruri: o geantă de până la 8 kg (sau 10-12 kg pentru unele companii avia) și o geantă personală de mână. În ceea ce privește bagajul de cală, în funcție de compania aeriană cu care zbori, ai dreptul la 1 sau 2 bagaje de până la 23 kg gratuite (verifică pe bilet sau pe site-ul companiei).
Lista completă cu obiecte ce pot fi aduse la bord, dar și cu cele interzise, le găsești pe site-ul Autorității Civile Aeriene  și pe site-ul companiei aeriene.

 

Poliția de Frontieră – 021 9590 

Poliția Vamală – 021 310 64 63.

 

Reține!

 

 • Pentru bagajul de mână, trebuie să consulți lista de obiecte interzise la bord, pentru a nu avea probleme la îmbarcare!
 • Asigură-te că bagajul de cală este bine închis și nu se poate deschide în timp de către angajații de la aeroport.
 • Protejează-ți obiectele fragile din bagajul de cală, învelindu-le în hârtie etc.
 • Marchează bagajul folosind etichete cu datele tale de contact.
 • Îndepărtează toate etichetele de pe bagaj de la călătoria precedentă, pentru a nu avea surpriza că bagajul a fost trimis la un alt aeroport.
 • Cântărește bagajul înainte de a pleca spre aeroport, pentru a evita o taxă suplimentară pentru kilogramele în exces.
 • Verifică dimensiunile bagajelor acceptate de către compania avia. Le găsești pe site-ul companiei avia.
 • Bijuteriile, electronicele mici, banii, cheile, medicamentele, documentele și alte lucruri de valoare ar trebui transportate în bagajul de mână.
 • *** Dacă dorești un bagaj de cală adițional, îl poți achiziționa fie online pe site-ul companiei avia, fie la aeroport!

 

Transferul bagajelor pentru zborurile cu escale!

 

În cazul zborurilor cu una sau mai multe escale, transferul bagajelor între zboruri reprezintă responsabilitatea companiilor aeriene. Acestea sunt transferate de la un zbor la altul și pot fi ridicate de către pasageri la destinația finală. Dar cel mai bine, verifică la ghișeul de check-in din primul aeroport, pentru a vedea care este punctul final de ridicare al bagajelor! Obligatoriu!

În primul aeroport de aterizare de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, pasagerii trebuie să-și ridice bagajele pentru a permite verificarea acestora. Dacă zborul continuă tot pe teritoriul SUA, bagajele trebuie reînregistrate și predate companiei aeriene. Verifică acest aspect cu reprezentantul companiei avia, atunci când lași bagajul la primul aeroport!

 

Conexiunile:

 

În timpul zborului, caută în bilet numărul și ora zborului următor. După ce ai aterizat, urmărește panourile din aeroport – acolo vor fi indicate toate zborurile și Gate-urile (Porțile de ieșire / îmbarcare). Verifică la ce Gate trebuie să ajungi! Trebuie să ajungi la Gate cu cel puțin 45 minute înainte de decolare. Dacă te-ai pierdut sau nu înțelegi ceva, apelează la personalul aeroportului. Păstrează lângă tine toate documentele. Ai grijă să nu le uiți în buzunarele scaunelor din avion sau altundeva. Dacă ai o conexiune scurtă, roagă să ți se permită să ieși primul din avion, pentru a merge direct spre Gate, fără opriri!

 

Zbor pierdut sau cursă întârziată?

 

Când pierzi zborul de legătură din cauza companiei aeriene, aceasta trebuie să îți ofere un zbor alternativ spre destinația finală. Reține că, în cazul în care singurele locuri disponibile sunt într-o clasă superioară, compania aeriană trebuie să le ofere gratuit, fără costuri suplimentare. Dacă zborul întârzie, ți se va oferi mâncare și uneori, cazare gratuită. Mergi la reprezentanța companiei avia din aeroport sau sună la Customer Service! Acest lucru nu este valabil pentru zborurile interne din SUA!

Dacă ai pierdut zborul din cauza ta, fii pregătit să suporți câteva cheltuieli adiționale pentru schimbarea zborului!

 

Forma I-94:

 

În timpul zborului dintre Europa și SUA, e posibil să completezi o formă I-94, care îți va fi oferită în avion de către însoțitorii de bord. Această formă este foarte importantă, deoarece vei avea nevoie de ea la discuția cu ofițerul de imigrări și când vei aplica pentru Social Security Number. Regulile se pot schimba de la un an la altul și e posibil să nu mai ai nevoie de forma I94, dar îți sugerăm să fii pregătit!

 

Ofițerul de imigrări:

 

Când vei ajunge în SUA, vei trece o procedură standard, special organizată pentru cei care nu sunt cetățeni americani. Trebuie să-i răspunzi corect și cinstit ofițerului de imigrări și să prezinți următoarele documente: pașaportul cu viza J-1, Forma DS-2019, Forma I-94 (dacă o primești în avion). Ofițerul le va examina, le va ștampila și apoi ți le va returna. De asemenea, îți va acorda câteva întrebări simple, precum: “care este scopul vizitei în SUA?” sau “unde vei lucra?” etc. Îți va lua amprentele și îți va face o poză, deci: zâmbește!

 

Ridicarea Bagajelor:

 

Bagajele se ridică din primul aeroport american pe care vei ateriza, acolo unde vei discuta și cu ofițerul de imigrări. Urmărește panorurile, pentru a găsi locul în care se recuperează bagajele. În cazul în care urmează să ai încă o escală, trebui să predai bagajele conform procedurii anterioare. Înainte de toate, verifică acest aspect cu reprezentantul companiei avia, atunci când lași bagajul la primul aeroport!

 

Ce faci dacă NU ÎȚI GĂSEȘTI BAGAJUL sau NU ESTE PE BANDĂ?

 

Vești bune! E posibil să nu-l fi așteptat în locul în care trebuia. În acest caz, verifică încă o dată și mergi la locul indicat.

Dacă bagajul a fost pierdut sau întârzie, adresează-te personalului din aeroport și mergi la ghișeul companiei cu care ai zburat sau la departamentul Lost and Found care se ocupă cu înregistrarea reclamațiilor pentru bagaje întârziate, deteriorate etc.

Așteptarea poate dura de la câteva ore până la câteva zile. Așadar, este important să îți lași datele de contact și adresa la care poți fi găsit, pentru ca cei de la compania aeriană să îți trimită bagajele. Nu va trebui să te întorci personal la aeroport pentru a-ți recupera bagajele. Până îți vor fi returnate, ai chiar posibilitatea de a verifica statusul acestora online sau la numărul de telefon furnizat de compania aeriană cu care ai zburat.

Dacă în termen de 21 de zile, bagajul nu a ajuns la tine, ești îndreptățit să ceri compensații. În funcție de destinația spre care ai zburat, trebuie să știi că fiecare companie aeriană oferă o despăgubire de o anumită valoare pentru bagajele clienților. S-ar putea să ți se ceară chitanțe, prin care să demonstrezi valoarea bunurilor din bagaj. Un alt lucru pe care trebuie să-l ai în vedere este faptul că există o lungă serie de articole pentru care companiile aeriene nu își asumă responsabilitatea, printre care: bijuteriile, banii, bunuri cu valoare sentimentală etc. Acestea trebuie puse în bagajul de mână sau lăsate acasă.

 

Dacă ai întrebări, te rugăm să ne lași un mesaj la adresa de e-mail bilete@caep.ro . Solicitarea ta va fi tratată cu prioritate și vom reveni cu un răspuns cât mai curând posibil!

APLICĂ ONLINE LA PROGRAM >AICI!<

DESTINATION WASHINGTON, D.C.

How would you like contact us?